Kolorowy pasek
Kolorowy pasek

Informacja o roztrzygnięciu konkursu na „Opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej budynku byłej hydroforni a planowanego Centrum Usług Społecznych – Plac Wolności 61 wraz z zagospodarowaniem terenu wokół obiektu”

IN.271.1.2017/KI/K

 

Myszyniec, 8 stycznia 2018 r.

 

INFORMACJA O ROZSTRZYGNIĘCIU KONKURSU

 

W związku z konkursem na „Opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej budynku byłej hydroforni a planowanego Centrum Usług Społecznych – Plac Wolności 61  wraz z zagospodarowaniem terenu wokół obiektu” zawiadamiam, iż Sąd Konkursowy rozstrzygnął, a Organizator Konkursu zatwierdził jego wynik, iż nagroda  za zajęcie I miejsca została przyznana uczestnikowi konkursu:

ArchitekciPL Jerzy Hnat, ul Kościelna 1/7 44-100 Gliwice, NIP: 6871108749, tel:(32)2705637, email: biuro@architekcipl.pl – 84,4 pkt

Praca powyższego podmiotu otrzymuje I nagrodę za opracowanie koncepcji nowatorskiej, wykorzystującej nowoczesne rozwiązania urbanistyczne i architektoniczne  przy jednoczesnym  nawiązaniu do kultury i tradycji regionu kurpiowskiego,  a także za konsekwentną realizację pierwotnej idei projektowej zarówno w warstwie programowej, konstrukcyjnej, materiałowej i prezentacji wizualnej.

Praca jest zrozumiała i czytelna. Odznacza się wysoką kulturą graficzną kreującą nastrój przyszłej bryły i wnętrza hydroforni przez wzbogacenie jej zarówno o elementy współczesne  jak i te o charakterze ludowym.

Sąd konkursowy za główne zalety uznał:

-        Zaproponowane rozwiązania przestrzenne, które pomimo niewielkiej powierzchni terenu efektywnie wykorzystuje stan faktyczny.

-        Projekt daje możliwość połączenia z istniejącą architekturą Kurpiowskiego Zakątku jak i kompleksu przy kościele.

-        Wykorzystanie motywu wycinanki we wnętrzu i na elewacji budynku oraz motywy ludowe w elementach małej architektury.

-        Podział wnętrza na część ogólnodostępną i zamkniętą.

-        Nowoczesność formy/bryły budynku z wykorzystaniem m.in. gontu, kortenu, drewna

-        Duża ozdoba bryły budynku w formie wycinanki kurpiowskiej, pełniąca również funkcję żaluzji.

-        Zaproponowane rozwiązania wpisują się w estetyczny charakter pobliskiej zabudowy Kurpiowskiego Zakątku.

Laureatom przyznane zostaną nagrody w wymiarze przewidzianym przez Regulamin Konkursu.

 

Załączniki

informacja w sprawie rozstrzygnięcia konkursu (406.4kB) Zapisz dokument Pokaż dokument

Metadane

Źródło informacji:Dariusz Kobus
Data utworzenia:(brak danych)
Wprowadził do systemu:Dariusz Kobus
Data wprowadzenia:2018-01-08 16:15:58
Opublikował:Dariusz Kobus
Data publikacji:2018-01-08 16:17:30
Ostatnia zmiana:2018-01-08 16:17:33
Ilość wyświetleń:300

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij